Den gode sårbarheten og den vonde.

”Kan et dårlig tre bære god frukt ?”- spurte Jesus seg selv og apostlene sine.

Og så svarte Han: god frukt av et godt tre.

Sårbarheten vokser i oss som et tre.

Den kan ha røttene sine i Jesu sårbarhet, eller – i vårt eget ego.

Og vi merker med en gang hva forskjellen er: fruktene vitner om treet.

Sårbarheten som drar oss til Jesus er vid og fredelig: den åpner oss for andre, gjør oss mottagelige for andre, oppmerksomme for det som er viktigst i dette livet: ikke vår egen verden, men Kristi Rike som består av folk som har alle slags mangler og behov.

Denne sårbarheten gjør at vi er mer opptatt av hvordan de andre har det, og hva vi kan gjøre for å hjelpe dem å komme Jesus nærmere, og – hvis de har gjort noe galt mot oss – hjelpe dem…for den som sårer oss er nettopp den som faller og trenger vår barmhjertighet… Dette drama som foregår mellom Gud og mennesker og mellom mennesker, knytter oss til hverandre og til Gud: der oppdager vi hva Barmhjertigheten består av, og hvorfor det er så viktig at vi er kalt til å øve oss i den. For egentlig, Gud trenger ikke oss for å utføre sine gjerninger. Han kunne gjøre det perfekt selv, mens vi er uprofesjonelle: hvis vi kan gjøre noe godt i Hans navn så er det bare Hans miskunn at Han ville dele sin fortjeneste med oss.

Videre sier Jesus: ”Ingen har større Kjærlighet enn den som gir sitt liv for andre” …..Vi gir kanskje flere ”gode” gjerninger, men sitt liv ?? Hvorfor? Hvordan.

Ja vel: ikke noe enklere enn det: deler du ditt liv med andre, DITT LIV, innerste liv ? Når noen sårer deg, legger du ditt liv for den annen foran Gud med å si: Gud, du vet og jeg vet at det er bare misforståelse: ”forlat oss vår skyld som vi og forlater våre skyldere”….ønsker vi det virkelig? Det er jo fare at Gud kommer til å høre på det vi ber om??

Så synger vi: ”del ditt brød med sulten bror”…ja…vent…”DITT BRØD”? Ja? Hva dreier det seg om. Det som er vårt Brød er Jesus. Vi tar gjerne imot Ham…men DELER VI Ham? VÅRT EGET BRØD? Det som er mest kostbart og ”VÅRT” ?

En jente som jeg kjente for en stund siden, da hun var veldig ung og begynte på videregående skole, hadde problemer med de andre jentene i klassen…skolen hun gikk på var ikke noe drømmested for henne…riktignok var det mye mindre enn hun ville…hun kom med tårer flere ganger. Hun fikk spørsmål som forandret alt – de sårer deg bestandig, men: er det kanskje ikke du som lukker dørene for disse jentene? Kanskje de forstår at du ikke vil ha så mye med dem å gjøre, at du gjør deg til ”bedre” enn dem? Vær ikke redd – du kommer ikke til å miste noe av det som er ditt. Vær med dem, del ditt liv med dem, ta dem som en gave…du behøver ikke å ta med det du ikke vil. Vær deg selv.

Jeg vet at deretter forandret alt seg veldig fort: hun behøvde ikke å bli en av dem, røyke i pausene eller bruke stygge ord…men hun viste dem at hun er med dem, uansett. Jeg vet at den perioden i hennes liv ga henne veldig mye – hun mistet ikke sin drøm om å gå videre og studere, men samtidig ble hun glad i de menneskene hun gikk sammen med en stund.

En av de polske benediktinerne som samarbeidet med Johannes Paul II, sa at ”å fornærme han ville vare like mulig som å velte en kule”….og det er en god beskrivelse på et et god tre…sårbarhet som føder ydmykhet, selverkjennelse.

Der hvor vi mister målet, det vil si Kristi lære, Kristi Person av syne, der havner vi i depresjon og synker ned i vår egen verden.

Å være sårbar er ikke noe trist og ikke en defekt, heller.

Søstrene i kontemplative klostre arbeider hardt for å få den slags følsomhet, sårbarhet, som kan hjelpe dem å forstå Kristi Hjerte bedre, å være Ham lik: å gi alt og ha INGENTING IGJEN. For ingen av oss mennesker kan være så sårbare som Gud er. For det som gjør oss sårbare på en god måte, det er nestekjærlighet.

Hvis noen sårer deg, hva gjør du ? Krøller deg sammen og gjør til et offer eller – ser bort fra dine egne små følelser og hjelper den andre å reise seg, prøve å forstå hans mangel og elendighet? Hvor er tyngdepunktet? Å FÅ SÅ MANGE SOM MULIG FOR KRISTUS, eller forsvare seg selv?

Slik vokser vi i kjærlighet: gjennom TILGIVELSE og ÅPENHET i de daglige små ting – ikke store oppgaver som alle klapper for – men når vi gir vårt liv. Som Kristus: dele LIVET med andre. Ikke IDEER, men LIVET.

Og ikke si, at det er den annen som ikke vil dele med deg: det er jo alltid de større brødre som må vise veien. Du kan vokse i Kristus, eller i deg selv.

Merkelig at Jesus ikke spurte Peter om han ville gjøre store ting for Ham, i Hans navn…

Han spurte bare: ”- Elsker du meg?”

Tre ganger spurte Jesus om Peter holder av Ham, og med det visket Han bort Peters fornektelse. For det som er viktigst for Jesus er RELASJONEN Han har med Petter, ikke gjerninger som alltid er ufullkomne siden relasjonen mellom Gud og menneske må være asymmetrisk. Uansett, vi er kalt til å etterligne Kristus : ”Vår Frelser har sagt at der han er, skal også vi med ham være”.  Vennskapet som mennesker knytter mellom hverandre er basert på en slags indre likhet, ikke nødvendigvis samme interesser: venner speiler seg i hverandre, støtter hverandre.

Hvis Kristus lettet etter noe her, det var venner. På tolv av dem bygget Han sin Kirke. Hvorfor måtte det være venner ? For ideer dukker opp og forsvinner.  Vennskapet kan vokse, selv om man dør. Relasjonen forblir: det er Kjærlighet som gjør dette.

Våre største gjerninger er nettopp  i de minste saker: at vi lar Gud plante i oss Hans sårbarhet og samarbeider med Ham: for uten Ham kan vi ingenting gjøre.

Elsk din Gud av hele ditt hjerte og sjel og sinn, og din neste som deg selv…

Har vi god kontakt med oss selv, med våre følelser, intellekt og behov ?

Har vi god kontakt med vår neste, med hans/hennes følelser, intellekt og behov ?

Hvis det er det største bud Kristus ga oss i arv: å elske sin bror som seg selv, så la meg si: Boy, am I in trouble?

 

 

digital grafikk

digital grafikk

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s