JUDAS. ANDRE PORTRETT.

Judas. Andre portrett.

Mennesker generelt er som skitne speil som gjengir Guds Kjærlighet.
Judas var som et knust speil: det han gjenspeiler er i stykker, hendelser og meninger er fra hverandre, uten å bevise livets sammenheng.

Jeg går etter Judas. Prøver å spore hans gjerninger, så jeg kanskje får se en del av hans tanker. Hvorfor? For å fange opp lyset, beskrive lyset med tegning eller sort-hvitt fotografi, trenger vi skygge, kontrast. Og jo sterkere lys som skal beskrives, jo dypere skygger bruker vi: for å fremheve lyset.

Så, egentlig: vi kunne ha sagt, at for å se hvem Judas ikke var, ser vi Hvem Jesus ER.

Og – med å se Judas dårlige valg, tankegang – kunne vi ha tegnet skygger som kan vise oss den helt konkrete formen av det gode.
Ville det ikke være nok å beskrive bare det gode? Kanskje ikke, for det er kontrastene som gjør at vi kan se og velge. Det er vårt livs oppgave: å lære seg å velge det gode, slik Jesus måtte lære, som vi leser i Jesaja ”han spiste rømme og honning før Han lærte å skjelne det gode fra det onde”. Saken er ikke enkel for sannhet er også veldig nyansert og ikke alle gode gjerninger har sitt utspring i rene intensjoner, selv om Gud til slutt bruker alt til vårt beste og fullfører det vi mangler.
Judas var en slags skygge for Jesus, Lyset. Som Kain var kontrast til Abel. Han, ved å nekte kjærlighet, /negatio/ ble en slags negativ av seg selv, negativ av det Gud har skapt han til: det som skulle ha vært lys, ble mørke. Det vil si det som skulle være lyst i hans portrett, ble svart, det betyr –

det er MANGEL på lyset som bygger opp Judas portrett.

Egentlig ville ikke Judas være en del av lyset, blande seg med det. Han sto utenfor: mistenksom. Han ville ikke være en av grenene I den vingården. Selv om det ble sagt også til ham: ”-Hver gren som er ikke i Meg, og bærer frukt, skal skjæres bort og kastes i ilden” . Nei, Judas gjerninger var ”ute av konteksten”.
Judas oppførte seg som spion: arbeidet for en annen herre enn den som ”mettet ham med gode gaver”. Hva fikk han hos den andre herren da? Var det løfte om makt? Hvis Judas er negativ av Jesus, så leser vi i Lukas Evangeliet hvordan Jesus ble fristet: – å betrakte Gud instrumentelt /Gud skulle oppfylle ønsker (tilfredstille sult)/, sette Gud på prøve, til slutt: MAKTENS forlokkelser.

Var Judas idealist kanskje? Nei, dessverre, ikke – revolusjonistene tar ikke penger for drap.
I Evangeliet leser vi, at Judas ikke likte at det brukes så dyrebare oljer til å salve Jesu føtter, for salven skulle helst selges og penger gis til de fattige. Vi kunne tenke oss at Judas var en prototype av Robin Hood, men teksten advarer at vi skulle vi ikke tro på det han sier.
Det var helst gjenklang av denne sjalusi Kain dyrket i sitt hjerte mot broren sin.
Var Judas forræderi en én gangs hendelse eller frukt av noe større som spiret og vokset frem i ham?
Som Kain, Judas prøvde kanskje å ”kjøpe” farens kjærlighet. Hva slags foreldre hadde du, Judas? Måtte du være den første og flinkeste i klassen? Var du straffet for å vise følelser? Hva ville du ha sagt i dag til psykologer?: ”Far straffet meg for de minste feil?”
Ok, nok av det.

Jeg prøver å se trådene.

Judas ansikt blinker i vårt tid bestandig. Det sies ”Du kan kjøpe alt. Det er bare spørsmål om prisen”
Folk lar seg lokke av det, jobber hardt ofte på bekostning av familieliv, leter etter suksess, stjeler, selger seg selv, dreper……Hva er ikke mulig ? Noen kjøper seg til og med nye ansikter, organer…
Men vi, som skulle ha kjent Gud litt bedre enn ”verden”, er ikke frie fra Judas tendensiøse oppførsel, heller. Hvor ofte fungerer vi etter ”gjengjeld”– planen: er gode bare for dem som viste seg sjenerøse mot oss? Hvor mange venner har vi som ville gi sitt liv for oss? Mens Jesus sier at det er ikke kjærlighet hvis du bare gir det du fikk. Du må gi alltid MER enn det.
En av mennene som gikk gjennom en nær døden erfaring og er sikker på at han har sett helvete, sa at de skikkelsene han har sett hadde kropp, men det var ikke blod i kroppene deres. Og så beskrev mannen deres forferdelige lidelser.

Kristi blod holder oss i live. I Ham lever vi, gjennom Hans blod er våre synder tilgitt, vi er frikjøpt.

Han er Vingården, vi er grenene som har vårt liv i Ham. Og det ville ikke Judas erkjenne.

One thought on “JUDAS. ANDRE PORTRETT.

  1. Dine tanker om Judas er meget interessant lesning! Mye av det nikker jeg til. I mine øyne er det som beskrives i første del en relevant vinkling til problematikken, den manglende forståelse for med-eierskap i den materielle verden. Men kanskje i enda viktigere det du nevner senere, om å fornekte kjærligheten. Og hvis en slik tilstand er valgt, er den jo også vesensforskjellig fra manglende evne til kjærlighet.

    Ut fra det som fortelles om Judas i evangeliene går det an betrakte ham nettopp slik, som en negasjon til lyset, eller en slags arketype for en kjærlighetsløs sviker. Denne forståelsen kan sikkert være til hjelp for å øve seg innen selverkjennelsens kunst. Likevel synes jeg det kan være vanskelig å forholde seg til at hans handlinger synes så nødvendige, og så forutbestemte. Han var et menneske som måtte gjøre gale valg for at frelsesverket skulle fullendes. I det perspektivet synes jeg ordene er harde, om at «for ham hadde det vært bedre om han ikke var født».

    Da han ville gi de tretti sølvpenger tilbake, angret han kanskje sitt svik ut fra rent menneskelige anskuelser og dom. I sin absolutte – og kanskje lidenskapelige – fortvilelse, gikk han til det skrittet å drepe seg selv. Kanskje var han i et mørke der han bevisst valgte å ikke gi rom for Gud. Hans skjebne kan sees i tråd med hva Den katolske kirken lærer om selvmord. Men kanskje går det også an å tro, at hvis det mentale forsvarsverket hans falt sammen i aller siste sekund, at han dermed fattet hva hans skyld faktisk besto i, og han da oppriktig angret ovenfor Gud, kunne det kanskje være håp også for hans sjel. I den forbindelsen husker jeg noe jeg har sett skrevet et sted, at man aldri skal la seg forlede til å tro det finnes grenser for Guds nåde.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s