Bønnen med Guds Mor Maria.

Det er mange som har trøbbel med rosenkransen, og de velger ikke denne metoden for å be, fordi de synes det er en passiv måte å be på. Bare muntlig bønn som ikke gir næring til hodet.
Derfor har ikke rosenkransen et godt rykte blant intellektuelle. Hvis man en gang ble kjent med, for eksempel Ignatius av Loyolas meditasjon, eller lectio divina, hvorfor – i all verden – skal vi gi oss til å repetere absolutt det samme i et halv time eller lengre. Finns det noe mer primitivt?
Men spørsmålet her er – hvorfor er denne bønnen så mektig at den, hele verden rundt, regnes for å ha forårsaket mange mirakler, og mange store teologer bekjenner seg med stor kjærlighet til denne bønnen.
Jeg tror det er selve Maria. Maria – Guds Mor som trekker til seg folk og det er hennes nærvær som alle setter stor pris på.
Maria som ble født på naturlig måte av sine foreldre, men på overnaturlig måte ble mor til sin sønn, og – som det sies: ble Hans første disippel. Hun mediterte over livet hans nærmest, og intet annet menneske ga sitt fullstendige ”JA” til Gud som henne. Hun kunne si: ”for meg er livet Kristus”. Hele livet hennes var viet til Ham.
Siden Kristus kom til verden, trenger vi ikke mer lærere og mestere, men vi trenger fortsatt hjelp til å forstå vår Lærer og Mester, og Maria som lærte alt fra Ham gjennom å forene livet sitt med ham, hun kan også hjelpe oss så vi ikke roter oss på ville veier av våre egne ideer.
Og hennes nærvær mens vi ber sammen med henne er reel: i den Katolske Kirke fins det noe som heter ”communio sanctorum”, og det er de helliges samfunn, fellesskapet vi har med alle de hellige her og nå. Det har ikke noe med spiritisme å gjøre. Det er Hellig Ånds virke.
Rosenkransen var opprinnelig et alternativ for ulærde folk for å delta i Liturgien. De kunne meditere over Kristi Liv, selv om de ikke kunne lese salmer eller åndelige bøker.
Rosenkransen – navnet kommer fra roser som hvert Hill deg Maria skulle være – som en slags bukett til Guds Mor med bønn om hjelp og tegn på ydmyk takksigelse.
Måten å be rosenkransen på utviklet seg gjennom årene, og nå finns det flere måter å be på.
Selv om bønnekranser finns i forskjellige religioner, og de har det samme mål: å fordype seg i mysteriet gjennom gjentagelse, så er kristen bønnekrans spesiell akkurat av den grunn at det er bønn gjennom Guds Mor Maria.
Rosenkransen i dag, på tradisjonelt vis i den romersk – katolske kirke, består av 4 deler og hver del inneholder 5 mysterier: 5 handlinger i Jesu Liv.
Noen trenger mer innledning til hvert mysterium, andre kaster seg rett inn i bønnen, repetisjonen.
De som øver med å spille et instrument vet, at bare den som har glede av å gjenta lydene, nesten skjære noter som i et tre, bare den får dybden og klang i sitt spill som løfter kombinasjonen av lydene til ”musikk”.
Etter to timer med gitar på fanget våkner man og vet: her skjedde det noe, jeg var på andre siden av lyden. En slags øvelse – transe.
Slik kan det være med rosenkransen, men man må være like tålmodig og gi ikke opp for fort. Man må også begynne på et riktig sted, og det stedet er nettopp: stillheten.
Rosenkransen er hjertets bønn. Hva er hjertets bønn i praksis? Det er balanse mellom pust, rytme og ord.
Pusten, rytmen er veldig viktige i liturgisk bønn i det hele tatt. Vi vet at man behøver ikke å ha fantastisk stemme for å be tidebønnene, eller rosenkransen høyt, i felleskapet. Vi vet at det kan ta lang tid før flere som har slått seg sammen for å be tidebønnene, rosenkransen, finner en felles rytme.
I fellesskapet er det kjempeviktig at folk lytter til hverandre, at de er villige til å gi plass til hverandre i bønnen. Ellers kan bønnen forvandles til kamp: hvem synger høyest, hvem penest, hvem interpreterer liturgiske tekster best.
Det er IKKE denne retningen –
I fellesbønn erfarer vi bedre enn andre steder at alle har noe å gi, at alle er del av samme kropp – Kristi kropp. Og når vi begynner laudes med «Herre, løs min tunge, så min munn kan forkynne din pris», vet vi at nå i de ordene trer vi inn i Jesu Kristi bønn. Vi ber med ham, i Ham og ved Ham, derfor vil ikke Faderen nekte oss noe, for vi ber i Hans Sønn.

Mai og oktober er de månedene viet til bønnen med Maria. Det er : når alt våkner til liv, og – når jorden bærer frukt.

GudsMor

3 thoughts on “Bønnen med Guds Mor Maria.

  1. Rosenkransen er det viktigste for meg som er katolsk kristen ytterst på en liten plass i Sogn og Fj med inget fellesskap i troen og lange avstander til messe , den har gitt og gir meg mye styrke og hjelp……….god helg st Diana

    • «communio sanctorum»: du er aldri alene, men livet uten felleskap på jorden er krevende. Det kan også åpne dører til dypere kontemplasjonen med Jesus.
      Ha en signet helg. Så vakkert er solen i oktober.

  2. ……….godt å lese om att og om att):: april solen er vakker der den titter frem i dag mellom busker og kratt…over havet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s