Stillheten og rosenkransen.

300px-Christ_Giving_His_Blessing

Stillheten, den åndelige stillheten, er den som Katarina av Siena kalte for ”den indre celle”. Og når vi ber ”Herre, gi oss din fred”, ber vi nettopp om at denne stillheten fyller vårt indre.
Vi vandrer i et slags ”spotlight” av Guds fred, og alle handlinger, bevegelser, tanker foregår i dette lyset, det indre lys som er avglans av Guds Åsyn.
Den slags stillhet er uavhengig av ytre bråk, selv om bråket kan forstyrre ytre sanser og provoserer oss til å miste den indre roen.
Vår ro blir ustanselig satt på prøve gjennom våre egne tanker, fristelser og vår nestes handlinger som vi ikke helt forstår. Bønnen blir ikke alltid som en rolig kveld ved sjøen – der vi bare hører vår egen pust og sjøens, men bønnen kan være en stor kamp. Kamp i oss selv.
Hvor er denne stillheten da ?
Bønnen er også en spotlight av Guds Nåde, som vi vet og tror vi befinner oss i: hvor vi er i permanent dialog, relasjon med Gud. Bønnen er ikke som støvsuging; vi plugger støvsugeren inn når vi trenger den og plugger den ut når vi er fornøyde med det vi har akkurat nå, eller fikk, selv om bønnen også har mye med rydding å gjøre.
Bønn er tørst.
”Om du vil gjøre fremskritt på denne veien, må du tørste….Den som ikke tørster, kommer aldri til å holde ut til slutten av reisen” /Sta. Katarina av Siena/
Bønnen er en himmel for dem som tørster etter Gud. Der er deres hjem og deres celle som de alltid vil være i.
Det finnes mange slags stillhet, og ikke alle er eller fører til det gode.
Det kan oppstå vond stillhet mellom mennesker som ikke vil ha med hverandre å gjøre.
Som på bildet ”Skrik” av Edvard Munch.
Stillheten som er fruktbar og god, er åpen, den HØRER.
Johannes av Korset, en av de mest kjente mystikerne i Den katolske kirke skiller mellom ytre og indre sanser: han påstår at sjelen har sine sanser, likt som kroppen har dem: sjelen hører, smaker, ser….. /”Smak og se hvor Herren er god”, ”Dine ord var søte for min gane”- fra Salmenes bok/
For å merke de sansene som hører sjelen til, må vi vende oss bort fra våre ytre sanser, for det er vanskelig å bruke begge instrumentene samtidig.
Våre kroppslige sanser overtar oppmerksomheten fort, fordi vi kjenner og erkjenner det vi har vært borte i før. Mens det åndelige er gjemt dypt i oss, og ofte blir det en lang tur dypt inn i oss før vi erfarer det vi IKKE kjente og IKKE hørte før.
Er det kroppslige i veien for å be, da?
Nei, ikke hvis det er underlagt det åndelige.
Det vil si: det må være klart at sjelen er sjefen her og kroppen er den som tjener – hvis vi vil kalle oss for åndelige mennesker.
Vi kjenner fra ikonografien fremstillingen av Jesus som velsigner. Hånden hans er løftet, og Han velsigner med to fingre: det er et symbol på hans to naturer: ”ikke blandet og ikke adskilt”. Hans to naturer velsigner oss: Jesus Gud og Jesus Menneske, og Han er den første hvis kroppslige natur helt og fullt er underlagt Ånden.
Og det er denne stillheten det dreier seg om: at vi prøver å samle i oss det som ble adskilt i synden. Fordi hver synd river kroppen bort fra Ånden, vekker den frustrasjon og ubehag. Vi trenger ikke prester på prekestoler for å vite at vi har gjort noe galt. Det vet vi før andre vet: selv om vi ikke har lett for å sette ord på hva som foregår, erfarer vi at noe i oss gikk i stykker. Vi vet at vi får ikke ro igjen før det blir reparert, før vår indre celle er ryddet.
Vi må prøve å komme tilbake til det som er vår enhet, til harmonien mellom kropp og sjel.
Å bruke ørepropper eller skylapper her hjelper ikke mye, eller ikke i det hele tatt, hvis det er indre bråk i oss.
Denne ytre stillheten hjelper oss å gå inn i det indre – det er sant. Men, da må det sies at denne gode stillheten ikke lukker oss for andre, ikke stenger oss inne bak taushetens murer, men gjør akkurat det motsatte: den åpner oss for hverandre.
Jo mer du går inn i stillheten, jo bedre hører du andre, andres behov og du ER mer med dem. STILLHETEN STENGER IKKE FOR KOMMUNIKASJONEN: den gjør bare kommunikasjonen mer inderlig, naturlig, direkte, kanskje – uten å bruke mye ord, men mer intens.
To mennesker som befinner seg i denne gode stillheten, er ikke i veien for hverandre: deres stillhet samler seg som to dråper av vann i én, og de ber sammen samtidig selv om hver er inne i sin indre celle.
Folk som ble øvet i den slags stillhet, bønnen, trenger ikke så mange ord for å kommunisere, og de kan snakke med nesten usynlig gestikulering og blikk: fordi de ikke behøver å rope i sitt indre for å komme frem. De er på plass: i Guds ”spotlight”.
Og det motsatte: et menneske som isolerer seg fra andre, er som en dråpe blod som har dryppet fra såret: den tørker ut uten sitt miljø, fordi den ikke er i blodomløpet .
Isolasjonen fører ikke til bønn, men gjerne til depresjon.
Vi kan si at i Jesus SER vi Gud,
I Ånden ERFARER vi Ham,
I Faderen ER vi.
Vi vet at vi ER i Faderen, men vi trenger Åndens nærvær for å erfare Ham. Og Ånden fører oss til Jesus, til Sannheten.
Når vi ber, lærer Ånden oss, synker Kjærlighetens substans inn i våre sjeler – kunnskap og en slags intuisjon om hvordan vi kan finne relasjonen til Jesus og etterligne Ham.
For det var det han har bedt oss om å gjøre: gå i hans fotspor.
For å fullbyrde dette, å gå i hans fotspor, må vi meditere over Livet hans.
I Den katolske kirke finnes det forskjellige skoler som kan hjelpe oss med det, og en av dem er rosenkransen.
Jeg ville kalle denne bønnen for bønnen til fattige i ånden:
”Salige er de fattige i Ånden, for Himmelriket er deres”
Hvorfor? For her er ikke plassen for krevende teologiske disputter, ikke plassen for å tilfredsstille det intellektuelle liv, men bare plass, nok plass for dem som vil få som barna får: i tomme hender, der man vet at man ingenting vet og åpent mottar ALT.

2 thoughts on “Stillheten og rosenkransen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s