Judas.

Judas.

Tenker ofte på Judas. Hvorfor ble historien hans dokumentert slik at den blir lest så lenge Bibelen blir lest. Hva slags lære har Gud forberedt for oss med denne mannens svik.

Judas ble beskrevet som den som holdt kassen og var opptatt av penger.

Mennesker som setter Kjærlighet på første plass i sitt liv, blir aldri for opptatt av det materielle: de disponerer Guds gaver fritt slik at ”venstre hånd ikke vet hva den høyre gir”- det vi si: folk som er frie på det området er verken opptatt av å ha eller ikke ha. De betrakter goder som noe de operer med, men som de ikke eier. De sparer heller ikke slik at det, for eksempel, går på bekostning av helsen. Hva gir dem denne friheten? Bevissthet om at alt de får, får de I GAVE fra Gud, selv om de også må jobbe for det. For Guds barn er ”uforskammet” i den forstand at de tenker at de eier alt, hvis de bare eier Gud, som gir dem alt det de trenger i rette tid. En slik strategi hadde den Lille Teresa  som lærte det av Johannes av Korset.

Judas visste ikke at han eier. Derfor måtte han skaffe seg alt.

Han visste ikke at han var Guds adopterte sønn, at Gud sa til ham ”alt mitt er ditt”. Han trodde ikke.

Judas var ikke åpen for Kjærlighets gave. Han måtte kjøpe seg kjærlighet. Derfor måtte han forråde Jesus.

For det som skjedde der, i hagen, da han kysset Jesus,  ga oss et av de sterkeste bilder man kan tenke seg:

”Den som spiser mitt brød, løftet hælen mot meg”/Joh.13, 18/

”Men du var min like, min venn, min fortrolige, sammen gledet vi oss over å ferdes i Herrens hus” /Salme 55/

Har ikke Judas hørt alle Jesus’ fortellinger?

Har han ikke sett mirakler Jesus gjorde?

Har han ikke sett alle de mennesker som hyllet Jesus og takket Ham?

Jo, det har han: Sett og hørt.

Judas manglet bare en ting: kjærlighetens blikk, kjærlighetens øyne for å se Jesus som Messias. Det manglet ikke Peter. Han har sett Jesus med sjelens øyne og bekreftet i forsamlingen hvem Han ER.  Også Judas bekrefter sin utroskap i forsamlingen.

Judas har ikke sett Jesus fra sitt indre, men med de ytre øynene. Og det var ikke nok til å tro at Jesus ER den som skulle komme og at ingen må vente (på) ”en annen”.

Derfor der, i hagen, Judas forræderi.

Men denne gangen, da han hilste og kysset Jesus, var annerledes enn alle andre gangene. Han kom nærmere. Kyss som i seg selv er et tegn på et intimt forhold, ble nå et moment da Judas våknet opp, da Jesus sa ham, direkte ”- Judas, forråder du Menneskesønnen med et kyss?”

Judas våknet. Nå løper han, nå fikk han vite med all kraft: ”-Jeg har syndet, for han jeg forrådte, er uskyldig.”

Videre, Judas dømmer seg selv: fremdeles overleverer han ikke dommen til Gud, tror ikke på Guds kjærlighet til ham og at det Gud ønsker er bare å frelse ham. Ikke straffe.

Judas klarte ikke å komme ut av sitt eget perspektiv og se Guds Barmhjertighet. Han stolte på sine egne krefter og penger, og når hans beregninger ikke stemte og han oppdager at han har tatt feil, så finnes det ikke frelse i hans perspektiv. For hans perspektiv avslutter med en blindvei, ”dead end” rett og slett. Mens for troende mennesker som erfarer Guds Kjærlighet i sitt indre, er våre feil nettopp denne åpningen vi går gjennom inn i Himmelen. Det er ved Kristi sårede hjerte vi kan komme inn i Guds Rike – ingen har funnet annen måte å gjøre det på. Og ingen vil.

Og da folk, som ble spurt av Pilatus om de ville befri Jesus, ikke Bar-Abbas, ropte ”La ham korsfeste! Hans blod komme over oss og våre barn!”, så sa de noe som skulle skje: for deres og våre synder er vi badet i Lammets Blod hver gang vi svikter og trenger Hans Miskunn.

Forenet med dere i det største Kjærlighets Mysterium, ønsker jeg  ennå større fordypning i Guds forhold til oss, i Påsketiden og alltid.

db

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s