Samling 7. Akvarell

akvaSamling 7. Akvarell.

Akvarell er en kjempebra teknikk til å lære seg å blande farger, komponere bilder, fange opp ideer.

Denne teknikken hjelper mye når man maler med oljemaling, for da kan man innplante den kunnskap man får ved akvarell i oljemaling, selv om tradisjonell maling med oljefarger er annerledes på alle måter. I oljemaling kan man male nesten så lenge og så tykke lag som lerretet kan tåle, for fargene kan dekkes og deler av bildet kan grunnes igjen, og males nesten på nytt. Det kan man ikke i akvarell: her må man bruke både intuisjon og kunnskap. Og det andre får man med å øve.

Derfor er det ikke sjeldent at det males flere akvareller på rad – jeg vil si, at 7 er det optimale uten å være for sliten: å male med akvarell krever stor konsentrasjon.

Papiret er veldig viktig: det koster ganske mye, men det lønner seg ikke å spare på den, for vanlig papir ofte trekker vann for fort eller for langsomt, eller –ikke i det hele tatt. Eller papir som bølger seg – det gjør at man mister lyst til å jobbe og ser ikke klart mulighetene som sitter i teknikken.

Neste gang fortsetter vi med akvarell, og jeg kommer til å si litt mer om utstyret.

Det som er viktig å huske er, at dere kan male ”vått – i – vått”, og blande det med ”tørr–teknikk”. Dere kan komme tilbake til en akvarell og male den så lenge dere ser at fargene ikke mister sin kraft, ikke blir for brune, ”lydløse”.

I den mest tradisjonelle akvarellmaling brukes ikke fargen hvitt: man la papirfargen erstatte det hvite.

Med tiden får man bedre kontroll over å bruke fargene, men –uansett, er det best å komponere både det man kan og klarer å kontrollere og det man får som overraskende effekter: men det snakker vi om siden.

Neste gang treffes vi den 19.des; kl.19.30 på Rosahjemmet,

Men de som kan, er velkommen på søndag, den 16 i søstrenes bibliotek – denne ganger jobber dere alene for jeg er på retrett.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s