Strid om Marta og Maria.

Ofte brukes denne historien for å skille mellom kontemplasjon og arbeid – understreke at det første er «høyere».  Noen ganger også-desverre- for å si at det kontemplative kall er den «bedre delen», bedre enn det apostoliske.

Forstår vi teksten riktig da ?

Jesus dømmer verken Marta eller Maria, sier ikke hvem av dem som fikk et «bedre» kall, eller at arbeid ikke kan være en adgang til kontemplasjon. Han ikke sier hva som er høyere.

Jesus bruker disse to forskjellige måter å betrakte Ham på som eksempel for å forklare hvor gjerninger skulle ha sitt utspring.

«Troen kommer av å høre»- sies det.

«Tro uten gjerninger er død».

Maria begynte sin gjerning med å høre på sin Herre. Hun ville høre hva som måtte gjøres, mens Marta ikke hører ennå. Marta er gjestfri, jobber hardt etter loven, men hun er fremdeles ikke gjennomsyret av det Nye Bud: hun ordner ting på egen hånd, etter det hun har lært seg av sine fedre, ser ikke behov for å spørre – kanskje vet hun mye mer enn denne lille søsteren sin….hun vet til og med hva  hennes søster burde ha gjort. Hun forstår ennå ikke det som Maria forstår og begynner å rette sitt liv etter: Maria er åpen for å høre, være LYDIG mot Guds Ord – høre på Noen som vet bedre enn henne, er eldre og større henne, Noen som kan be om hva som helst og hun vil ikke nekte å gi, gjøre det Han ber om. Hvorfor ?

Fordi «Halleluja, hun har sett Herren»! i denne mannen som kom på besøk. Ikke bare en hellig man, men hennes Herre og Gud. Av å høre begynner hennes gjerning: hun er i gang og arbeider allerede….

«Av å være i stillheten fødes bønn.
 Av bønnen – tro,
 Av troen – GJERNING,
 Av gjerning – glede.  » (M.Teresa av Calcutta)

Var Marta glad ?

«En Kjærlighetsgjerning er som hele Rike for Vår Herre» (Johannes av Korset)

Hvor er da det «høyeste» ?

«Aksjon» er ikke det mottsatte av bønn. Det er resultatet av den. Og den kan være bønnen selv.

PAX !

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s